KKTC’de Muhaceret nasıl yapılır?

Kuzey Kıbrıs’ta muhaceret işlemleri nasıl yapılır?

Kıbrıs'ta Muhaceret Zorunlu mudur ?

Kıbrıs'ta Muhaceret Ücreti ne kadardır ?

Kıbrıs'ta Muhaceret için Pasaport gerekli mi ?

Bu yazımda bu ve bu gibi sorulara cevap vererek yapmanız gerekenleri adım adım anlatacağım.

Eskiden öğrenciler turist vizesi ile adaya gelip 90 gün kalınabiliyordu, 90 günü aştığınızda ise pasaport kontrol sırasında öğrenci belgenizi yada öğrenci kimliğinizi gösterdiğinizde gün aşım cezanız otomatikman kaldırılıyordu. Yeni düzenlemeler sonucunda 1 Eylül 2018 den itibaren öğrenciler için muhaceret zorunlu hale getirilecektir. Muhaceret için pasaport gerekli olduğu için türkiyeden kesinlikle pasaportunuzu çıkarın yoksa burda pasaport çıkarmak sizin için daha masraflı ve zaman alıcı olacak.

Yani yeni gelecek öğrenciler ve mevcuttaki öğrenciler 1 Eylül 2018 itibari ile muhaceret yaptırmak zorunda. Yaptırmayan öğrenciler gün aşım cezasını ödemek zorundadırlar.

Muhaceret işinizi kesinlikle ertelemeyin çünkü adada yaklaşık 40-50 bin tc uyruklu öğrenci var ve yeni gelen bir yasa olduğu için neredeyse tüm öğrencilerin yaptırması gerekmektedir. Kuruluşların yeterli altyapısı olmadığı için, gittiğiniz zaman yoğunluktan dolayı 1 2 ay sonrasına randevu vermeleri gerekebilir. Yani kesinlikle ertelemeyin diyerek muhaceret sırasında yapmanız gerekenlere geçiyorum.

Kıbrıs'ta Muhaceret nasıl yaptırabiliriz?

Yazımızın bundan sonraki kısmında LEFKE de bir öğrenci olduğunuzu varsayarak devam edeceğim. Bulunduğunuz bölgedeki aynı kuruluşlara gitmeniz yeterli.

Muhaceret belgenizi bölgenizde bulunan kaymakamlıktan alacağınız için her şeyden önce kaymakamlığa gitmenizi ve en güncel bilgilere ulaşmanızı isterim.

Lefke Kaymakamlığı

Kaymakamlıkta istedikleri belgeler için izlemeniz gereken yol;

Kaymakamlıktan istenilen belgeler;

Tam teşekküllü sağlık raporu

Yıllık Muhaceret Bedelini ödediğinize dair dekont yada makbuz

PTT’den alacağınız 12.5 Tl değerinde muhaceret pulu

Kira sözleşmesi fotokopisi

Pasaportunuz

 

Tam teşekküllü sağlık raporu; Kaymakamlığa gittiğiniz zaman size hangi hastaneden alabileceğinizi söyleyeceklerdir. Gittiğiniz hastanede sizden Sağlık Raporu bedeli olarak nakit 135 TL isteyecekler. Yaklaşık 5 dk’da kan verecekler ve tüberküloz testi yapacaklar, tüberküloz testinin etkilerini sonucunu görmek için sizi tekrar çağıracaklar. Eğer tüberküloz değilseniz kan verdiğiniz hastaneden yaklaşık 1 ila 2 hafta içerisinde tam teşekküllü sağlık raporunuzu onaylanmış olacak ve alabileceksiniz.

 

Lefkedeki öğrenciler Cengiz Topel hastanesinden alabilir

 

Yıllık Muhaceret Bedeli; Bölgenizdeki Gelir Ve Vergi Dairesi’ne, yıllık Muhaceret Bedeli olan 116 Tl ücretini yatırabilirsiniz. Dekont yada makbuzu almayı unutmayın.

Muhaceret pulu; Herhangi bir PTT’den 12.5 Tl değerinde pul alabilirsiniz.

Kira sözleşmesi fotokopisi; Konaklama yaptığınız yurt aparttan alabilirsiniz eğer müstakil evde kalıyorsanızda ev sahibinizden Kira Sözleşmenizi isteyebilirsiniz.

Pasaport; Türkiye'de çıkarmış olduğunuz pasaportunuz, eğer türkiyede çıkarmadıysanız kıbrıstada çıkarabilirsiniz fakat sizin daha maliyetli ve daha zor olacaktır.

Pasaport fotokopileri; Pasaportunuzdaki Resimli sayfa ve Ada’ya giriş damgasının bulunduğu sayfaları çektirin.

Biyometrik fotoğraf; 2 adet fotoğrafçıdan çektirdiğiniz biyometrik fotoğraf.

Öğrenci belgesi; Öğrenci işlerinden ücretsiz olarak öğrenci belgenizi alabilirsiniz.

Tüm belgelerinizi tamamladıktan sonra kaymakamlığa gidebilirsiniz. Eğer sıra yoksa işlerinizi hızla halledeceklerdir.

Evet bütün bunca işi sadece pasaportunuzdaki bu muhaceret damgası için yaptınız.

MUHECARET İŞLERİNİN SİZE TOPLAM BEDELİ;

108 TL pasaport çıkarma bedeli

116 TL Yıllık muhaceret bedeli

135 TL Sağlık Raporu

12.5 Tl Pul Ücreti

25 TL biyometrik resim, fotokopiler

Toplam : 396.5 Tl

Haberdar Olun

Panel Bilgileri